Război în Israel: Un preot român, care era cu un grup de pelerini în Israel, povestește momentele de groază prin care a trecut: “Nu am văzut ceva mai dificil! Armata era pe străzi!” EXCLUSIV
Preotul Mircea Lung și cei 56 de oameni cu care se afla în pelerinaj în Israel a ajuns în Maramureș, luni dimineața. Preotul a declarat pentru Playtech.ro că atunci când a primit pe telefon mesajul cu declararea stării de război a crezut că este o glumă.
Preotul și grupul de români erau pentru prima dată în Israel
Grupul de români a ajuns în Israel pe 1 octombrie, iar călătoria trebuia să se termine duminică în jurul orei zece, însă lucrurile s-au schimbat rapid.
„Suntem bine acum, după un drum lung. Am plecat pe data de 1 de pe aeroportul din Cluj-Napoca, iar la Tel Aviv am ajuns duminica trecută, programul a mers normal în fiecare zi, am fost la Mormântul Sfânt de 2 ori, am slujit într-o noapte Sfânta Liturghie și aveam până ieri program la ora zece când trebuia să avem avion spre Cluj Napoca, iar sâmbătă în jurul orei nouă am primit informații să ne întoarcem de urgență la hotel în zona Palestina, eram la așezământul de la Ierihon, așezământul românesc. Foarte greu am intrat în cetatea Palestina.
Ne-am mutat în Ierusalim, era toată lumea agitată. Am ajuns în Ierusalim sâmbătă după-amiază în jurul orei 16:00 și am stat acolo. Avionul ne-a fost anulat cel de duminică, am tot sunat autoritățile și au făcut astfel încât ieri am pornit la 16:30 spre București, nu spre Cluj și am venit toată noaptea cu autocarul și dimineața în jurul orei 09 am ajuns în Maramureș.
Mulți erau vârstnici și nu mai ieșiseră din țară. La început nu am vrut să le spunem ceea ce se întâmplă de ce ni se schimbă programul, noi sâmbătă trebuia să fim la râul Iordan după ce am fost la Ierihon. Ne-am întors la hotel”, a povestit preotul Mircea Lung pentru Playtech.ro.
Grupul de pelerini era pentru prim a dată în Israel
Au fost mutați din hotelul din Palestina în Ierusalim pe repede înainte pentru a fi în siguranță. În total până acum, peste 800 de români au fost repatriați din Israel. Trebuie menționat că cifrele se schimbă de la o oră la alta. Mai sunt români care nu au solicitat ajutorul autorităților române și s-au descurcat singuri, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
„După ce am aflat, fiecare zgomot, chiar și de la motocicletă și cine trecea pe stradă, la hotel era o nuntă și la orice zgomot tresăream. Nu am văzut situație mai dificilă, dar armata era pe străzi, din Ierusalim spre Tel Aviv am spus că trebuie să ajungem la aeroport. Una peste alta a fost bine, am ajuns aseară la București și azi în Maramureș. E bine că am ajuns cu toții teferi.
E o situație mai dificilă acolo. Era prima dată și pentru mine. Sâmbătă dimineața am primit un mesaj legat de război, dar am crezut că e o glumă nu ne-am așteptat. Am rămas uimiți și șoferul a zis trebuie să mergem la hotel. Au fost foarte mulți pelerini care au ajuns când noi plecam. Pe aeroportul din Tel Aviv e un aeroport extrem de mare, erau cinci avioane și mii de oameni, unii dormeau pe jos, ne-am întâlnit cu o grămadă de români”, a mai povesti preotul Mircea Lung pentru Playtech.ro.
Ce spun autoritățile din Israel
Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând sute de locuitori locuitori și luând ostatici.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că răspunsul țării sale va „schimba Orientul Mijlociu”. O declarație, emisă de biroul lui Netanyahu cu privire la vizită, nu a detaliat acest lucru, dar a precizat că acesta le-a spus șefilor de consilii că ceea ce va trăi Hamas va fi „dificil și teribil”.
În cadrul emisiunii „The World at One” de la BBC Radio 4, Basem Naim, șeful departamentului de relații internaționale al Hamas, a declarat că gruparea este „angajată și suntem obligați să ne tratăm ostaticii într-un mod foarte uman și demn”.
El a refuzat să confirme numărul de ostatici luați. Peste 700 de persoane au fost ucise în Israel începând de sâmbătă. Zeci de persoane au fost, de asemenea, răpite, majoritatea fiind duse în Gaza, potrivit BBC.
Mai mult de 500 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul a început să lovească enclava.
De asemenea, Naim a afirmat că liderul Hamas, Mohammad Deif, a instruit militanții să „respecte persoanele în vârstă, civilii, copiii” și „să nu ucidă pe nimeni care nu este implicat direct în luptă”.
Dar știm că militanții au ucis, de fapt, un număr mare de civili cu sânge rece în comunitățile israeliene, inclusiv masacrul a aproape 300 de persoane la festivalul de muzică de lângă granița cu Gaza, mulți dintre ei tineri.